1 juni om 20u: Plenaire Zitting met BVBA VANDAMME

Inkom: 10u

In de lente van 2023 bracht liedjesschrijver Sam Vandamme enkele begaafde, sympathieke muzikanten bijeen om zijn muziek te brengen voor het publiek. Sindsdien werkte hij samen met Jens Denturck (klarinet, zang), Wannes Vandewiele (viool), Stijn Oyaert (accordeon) en Jozef Vanhaecke (gitaar, zang) aan een repertoire vol originele nummers die nu gebundeld en uitgebracht worden onder de naam “Alabadine”.

Arm aan arm wandelen, elkaar ondersteunend; dat is de betekenis van Alabadine. We zijn beter met twee, doorheen geluk en verdriet. Samen onderweg zijn, op ‘fadroei’, op ‘reibadei’, op ‘draai’, op ‘schok’ – noem het zoals je wilt. Zolang je maar thuiskomt. ‘Zimme’?

De teksten zijn losjes-wel maar niet-altijd-even autobiografisch en beantwoorden met veel plezier aan de cliché’s; over onderweg zijn en thuiskomen, zin en onzin, liefde en verdriet. Sterk geïnspireerd door groten als Willem Vermandere schrijft hij vooral zacht en herkenbaar, met veel aandacht voor rijm en ten slotte in eigen taal, het West-Vlaams.

De muziek wordt gerealiseerd door ‘den bvba’. Zij zorgen voor een muzikale gelaagdheid waarvoor men alleen maar dankbaar kan zijn, met zachtaardige ondersteuning enerzijds, en vele door elkaar verweven melodieën anderzijds.